Pączki na piwie

Już niedługo tłusty czwartek, warto więc przetestować jakieś pączkowe nowości. Na pierwszy ogień poszły paczki z dodatkiem piwa zamiast mleka. Ta zamiana dała podwójną korzyść, bo i mniej laktozy i lepiej ciasto rośnie dzięki drożdżom piwnym. Nie nadziewałam ich niczym ale jak najbardziej można już po upieczeniu używając szprycy . Bardzo polecam

Paczki na piwie

Składniki  (wychodzi ok. 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 60 g  cukru
  • szczypta soli
  • 70 g masła ( należy go roztopić i ostudzić)

Do smażenia:

  •  1,5 l  oleju rzepakowego, smalcu lub oleju kokosowego,

Paczki na piwie

Paczki na piwie

Wykonanie:

  • Z drożdży,łyżeczki cukru,łyżki mąki i 1/2 szklanki piwa przygotować rozczyn.
  • Mąkę pszenną przesiać, dodać podrośnięty rozczyn pozostałe składniki na ciasto i wyrobić,
  • Pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
  • Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie , miękkie i będzie odchodzić od miski – polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką,
  • Wykrawać pączki przy użyciu szklanki i kieliszka lub zakrętki od butelki.
  • Pozostałe ciasto powtórnie  zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać .
  • Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 30min)
  • Po wyrośnięciu smażyć  w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po 1,5 minuty z każdej strony.
  • Gorące pączki  odkładać na tacę  wyłożoną papierowymi ręcznikami kuchennymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu
  • Posypać cukrem pudrem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *