Torcik michałkowy z masą owocową

Torcik michałkowy z masą owocową
Biszkopt
  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 180g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białka ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC na funkcji termoobieg.

5.Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Torcik michałkowy z masą owocową

Masa owocowa

  • 450 g mrożonych owoców ( u mnie  truskawki)
  • 1 galaretka czerwona rozpuszczona w 200 ml wrzącej wody + 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Mrożone owoce wyjąć na kilka minut z zamrażarki, żeby nieco zmiękły z wierzchu i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Taką zmrożoną masę  można dodawać do jeszcze mocno ciepłej galaretki i intensywnie mieszać . Dzięki temu  szybciej zastyga.
Krem michałkowy
  • 20 sztuk cukierków Michałków – ciemnych
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 500 g mascarpone (mocno schłodzonego)
  • Dzień wcześniej cukierki pokroić na drobniejsze cząstki. Lekko podgrzać całą śmietanę, dodać cukierki i je rozpuścić – masy nie gotować.  Przelać masę do pojemnika, ostudzić  i wstawić pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc
  • Rano wstawić do lodówki miskę do ubijania i mieszadło, którym będziemy ubijać masę, żeby też się schłodziły.  Do schłodzonej misy wlać masę, dodać mascarpone i zmiksować . Najpierw na wolnych obrotach, potem na średnich do zgęstnienia masy.

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji – u mnie truskawki,
  • 1/2 przezroczystej galaretki o smaku cytrynowym + 1/2 szklanki wody ( do posmarowania owoców )
  • nasączenie – 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody + sok z cytryny + cukier do smaku

Torcik michałkowy z masą owocową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.