Bułki do hamburgerów

P1070613

To najlepsze na świecie bułeczki do hamburgerów. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką i lekko słodkim, mięciutkim środkiem. Dodam, że wyśmienicie smakują też z ulubionym dżemem lub domowej roboty twarożkiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Skład:

  • 55 dag mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 350ml letniego mleka
  •  jajo do posmarowania bułeczek
  • sezam

Wykonanie:

thermomix – wszystkie składniki umieścić w naczyniu thermomix, wyrabiać ok. 2 min. w programie „Interwał” (kłosek). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ( do podwojenia objętości). Wyłożyć na stolnicę, wyrobić w celu odgazowania, podzielić na 10 części, uformować kształtne bułeczki. Blachę ( tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej bułeczki zachowując spore odstępy. Blachę nakryć płócienna szmatką i pozostawić na 30min. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC  ok. 20 min.*

P1070629
* czas jest zależny od piekarnika – ważne aby patyczek, którym sprawdzamy stopień upieczenia był suchy a bułeczki rumiane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.