Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe zrobione są z ciasta  jak na pizze, stąd też ich wykonanie jest bardzo proste. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz- mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami, jako dodatek do zupy krem i sałatek. Idealnie sprawdzają się na imprezach. Najsmaczniejsze są pierwszego dnia, a najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Stąd nie polecam robić  na zapas. Paluchy z czasem  zaczynają mieć mniej chrupiącą skórkę i nie są już tak smaczne.

Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody ( +1/2 szklanki, gdyby ciasto okazało się zbyt zbite)
  • 1 1/4 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki oleju/ masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Ciepłą wodą zalewamy suche drożdże i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz olej.
  2. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie być jednolite i gładkie.
  3. Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
  4. Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
  5. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy pasy o szer. 2 cm, następnie przekrawamy pasy na pół.
  6. Kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Owijamy folia i zostawiamy na pół godz. do napuszenia.
  7. Przed pieczeniem smarujemy olejem z przeciśniętym czosnkiem i oprószamy lekko solą.
  8. Pieczemy w temp. 230º C przez ok.10-15 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.

Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.