Imbirówka

Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, przygotowana jeszcze z dodatkiem cytryn, to niezawodny środek mogący oddalić przeziębienie , oczywiście  tylko dla dorosłych. Rozgrzeje w chłodne wieczory i przy okazji poprawi też trawienie. Niezastąpiona gdy na dworze zimno! Polecam wypróbować .

Imbirówka
Imbirówka
SKŁADNIKI:
  • 200 g świeżego imbiru
  • 2 cytryny (+ opcjonalnie jeszcze jedna do pokrojenia w plastry)
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 0,5 l wódki

Imbirówka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich  skórkę i wyciskamy sok.
  3. Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier i wodę podgrzewamy do czasu rozpuszczenia cukru.
  4. Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
  5. Możemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
  6. Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie. Mieszamy co jakiś czas.
  7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
  8. Szczególnie przydatna jako środek rozgrzewający  w stanach przeziębieniowych…….choć nie tylko 

Imbirówka

Na zdrowie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *