Pstrąg z piekarnika bez folii

Dobrze, że dzisiaj Popielec 🙂 – była okazja do zjedzenia rybki.
Często przy takim daniu rybnym zastanawiamy się, dlaczego ryb w naszym jadłospisie jest tak mało?
Latem zjawiają się co prawda częściej jako danie z grilla ale zimą….prawie wcale.
Prawda jest taka, że tak właściwie nie ma gdzie kupić dobrej, świeżej ryby.
Na szczęście dzisiejszy pstrąg podany w towarzystwie pieczonych ziemniaczków okazał się znakomity i błyskawicznie zniknął z talerzy.
Podobno smakował lepiej niż ten pieczony w folii aluminiowej  🙂

Pstrąg z piekarnika

składniki do przyrządzenia pstrąga

  • 3 pstrągi patroszone
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

składniki dodatkowe

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • papryka mielona
  • mała cukinia
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cząstki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pora

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy, układamy na dużej  blaszce, ( może być ta z piekarnika) posypujemy ziołami prowansalskimi, mieloną papryką. Między ziemniakami układamy plastry  cukinii, piórka pora, czerwoną cebulę pokrojoną w cząstki, paprykę pokrojoną w słupki, plasterki czosnku. Całość skrapiamy oliwą.

P1090256

Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Wkładamy na 1-2 godziny do mleka, następnie dokładnie  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryb wkładamy masło wymieszane z drobno posiekaną natką pietruszki i solą.

Ryby układamy na ziemniakach,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej  30 minut.

pstrąg z piekarnika

Smacznego

Nowy folder (3)5

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.