Puree z dyni

Puree z dyni przyda się bardzo do  jesiennych (i nie tylko jesiennych) wypieków . Przygotowanie takiego puree jest dziecinnie proste, polecam więc przygotować go sobie na zapas.  Zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok nadając im wspaniały, złocisty kolor .

Puree z dyni
Puree z dyni Puree z dyni
Puree z dyni

Składniki:

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym  miąższu
  1. Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami .
  2. Pokroić na mniejsze plastry.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości, którą sprawdzamy patyczkiem  – (powinien bez oporu  wchodzić w wypieczony miąższ)
  5. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree.
  6. Jeśli puree dyniowe jest wodniste – nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą .
  7. Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 dni.
  8. Najlepiej puree rozdzielić na porcje (ok.250ml), umieścić w woreczkach i zamrozić

Puree z dyni

Puree z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.