Seler na zimę

Nie myślałam,że w listopadzie będę robić jeszcze przetwory. Okazało się jednak,że ilość wykopanego z ogródka selera przerosła znacznie nasze oczekiwania i możliwości konsumpcyjne….  Niestety trzeba go było zamknąć do słoików. Niech tam siedzi i czeka na swoją kolej.
Seler na zimę
 
 Składniki:
1 kg selera
1/2 l wody
1,5 łyżki octu
1/2 łyżka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1/4 szklanki cukru
1 duża marchewka
 
Selera  oraz marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z pozostałych
składników zagotować zalewę.Włożyć do niej selera i gotować 5-10 minut. 
Seler na zimę
 Włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 20 min.
 

 

Komentarze do przepisu: “Seler na zimę

  1. Paulina

    Do czego później wykorzystać taki seler z marchewką?

  2. Ika

    Ja używam jako dodatek do sałatek obiadowych, można też dorzucić do zupy jarzynowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.