Rolada szpinakowa z łososiem

Zgodnie z zapowiedzią dziś rolada szpinakowa z łososiem, czyli coś dla zwolenników wytrawnych smaków. Jest bardzo elegancka i świetnie prezentuje się na stole. Ponadto jest pyszna i zdrowa 🙂
Spróbujcie !  
Polecam.

P1100937

Potrzebne nam będą :

na ciasto                                                                                                                                
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g)

• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka

na masę serową
• 3 serki Almette śmietankowe lub jogurtowe
• 4 ząbki czosnku
• sok z cytryny

na warstwę rybną                                                                                                                   • 400 g łososia wędzonego ( w plastrach )

Wykonanie:

    • Szpinak rozmrozić, podsmażyć na patelni z masłem i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku . Doprawić solą i pieprzem
    • Masę zmiksować,przelać na sitko,odsączyć i wystudzić.
    • Przestudzony szpinak przełożyć do miski i wymieszać z żółtkami
    • Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z masą szpinakowo-żółtkową
    • Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną
      papierem do pieczenia i piec 15 min. w 170 ºC
    • Wyjąć,położyć na kratce papierem do góry, delikatnie go usunąć. 
    • W miseczce wymieszać serki z przeciśniętymi czterema ząbkami czosnku, doprawić sokiem z cytryny
    • Serek rozsmarować na wystudzonym placku szpinakowym
    • Na serku poukładać plastry łososia
    • Zwinąć roladę
    • Całość ściśle zawinąć folią spożywczą
    • Umieścić na kilka godzin w lodówce
    • Przed podaniem pokroić w plastry        

najnowsze zdjęcia25

SMACZNEGO !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.