Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym to prosta i pyszna przekąska, czyli jak zwykle geniusz tkwi w prostocie.Spróbujecie?

Śledzie w oleju lnianym

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 200 ml oleju lnianego
  • cebule
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu (można dać winny lub jabłkowy)
  • liście laurowe
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziaren czarnego pieprzu
  • goździk
  • sól

Śledzie w oleju lnianym

Wykonanie:

  1. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez mniej więcej 3–4 godziny,następnie osuszyć je i pokroić na kawałki (1 filet na 3–4 kawałki).
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, posypać solą i zalać octem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny.
  3. W słoiku ułożyć naprzemiennie śledzie, cebulę i przyprawy.
  4. Całość zalać olejem i szczelnie zakręcić.
  5. Odstawić do lodówki na  4–5 dni.

Śledzie w oleju lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.